De soorten warmteafgifte kun je onderscheiden in 3 soorten: stralingswarmte, convectiewarmte en accumulatiewarmte.
Stralingswarmte:
Stralingswarmte komt van massief stalen/gietijzeren kachels, deze veroorzaken snel een hoge temperatuur maar koelen ook snel weer af. Dit komt doordat deze soort kachel korte stralingsgolven afgeeft. Deze vorm van warmte kan goed werken in ruimtes met een hoog plafond en huizen met veel tocht of als je snel warmte van de kachel wilt hebben.
Convectiewarmte
Hout– of pellet convectie kachels geven hoofdzakelijk warmte af via de luchtstroom in de ruimte. Dit komt doordat de lucht tussen de binnen- en de buitenwand van de kachel wordt opgewarmd. De warme lucht stijgt naar het plafond en wordt langzaam verder naar beneden gedrukt. Het voordeel van convectie kachels is dat de warme lucht snel wordt verspreid. Het nadeel hiervan is dat de lucht ook snel weer afkoelt en een nieuwe warmte impuls nodig heeft. Tevens is er bij het verspreiden van lucht in de ruimte sneller kans op stofverplaatsing en droogt de lucht sneller uit.
Accumulatiewarmte:
De beste grondstof voor accumulerende warmte is speksteen. Speksteen is een natuurproduct met een enorm warmte accumulerend vermogen heeft door de hoge soortelijke massa en een groot warmtegeleidingsvermogen. De warmteafgifte resulteert in een langzame en zachte warmte. Het is te vergelijken met de warmte van de straling van de zon. Deze warmte geeft u van binnen een heerlijk warm gevoel. Deze warmte soort verwarmt u als mens, de ruimte en het interieur. De opgeslagen energie komt langzaam weer vrij. Kortom, accumulatiewarmte is zacht en intens en is te vergelijken met de warmte van een omgeslagen deken.
Speksteenkachels
Bij speksteenkachels ontstaat door de accumulatiewarmte die wordt afgegeven veel minder droge lucht, wat zorgt voor een veel prettiger leefklimaat in je huis. Deze warmte is bovendien gedurende lange tijd aangenaam en constant. Bij de warmteafgifte van via speksteen is er weinig stof in beweging en voelt een lagere luchttemperatuur toch prettig aan omdat uw gehele lichaam wordt verwarmd. Mensen die een speksteenkachel in hun woning hebben, hebben dan ook over het algemeen een lagere temperatuur in de woning. Dit voelt prettig aan, is niet benauwd en het ademt prettig. Toch is er voldoende warmte. Het lichaam wordt intern verwarmd wat voordelen geeft voor spieren en gewrichten. Er blijft een behaaglijk en gezond klimaat in huis. **Bij speksteen heb je accumulerende functie in combinatie met lange stralingsgolven. Door de grote opslag capaciteit blijft de infrarode stralingswarmte langer en constanter stralen. Die lange stralingsgolven zorgen voor het comfort.
Accumulerende kachels produceren stralingswarmte met lange golflengte, die de luchtdeeltjes maar in beperkte mate opwarmt. Daarnaast kun je de infrarode stralingswarmte Het warme, onzichtbare licht noemen, dat een hete kachel uitstraalt, zal elk voorwerp verwarmen waar het op valt. Dus ook ons lichaam. In onze huid stroomt ongeveer 1/4 van ons bloed, dat de opgevangen warmte meteen naar de rest van het lichaam voert.
Vrijstaande speksteenkachels en massieve speksteenkachels
Welke speksteenkachel past nu het best in welk soort woning? Dit is afhankelijk van een aantal factoren: het is belangrijk om te kijken hoeveel ruimte er in de woning is, hoe de woning geïsoleerd is, op welke manier er verwarmd gaat worden en het stookgedrag van de gebruiker.
Een vrijstaande speksteenkachel is sneller op temperatuur dan een massieve speksteenkachel en begint dus ook eerder met het gelijkmatig afgeven van de accumulerende warmte. Het gewicht van deze kachels varieert tussen de 80 kg en 380 kg. Een vrijstaande kachel zal tot ongeveer 8 uur na het doven van het vuur warmte blijven afgeven via de stenen. De ‘accu’ zit na een aantal uren stevig door stoken namelijk ‘vol’. Daarom is het niet nodig om de speksteenkachel de volledige dag voluit te stoken.
Een massieve speksteen kachel, zoals de Max Massiv, heeft daarentegen een veel grotere warmteopslagcapaciteit, aangezien deze wordt opgebouwd met veel meer speksteen, het gewicht van deze kachels begint bij de 685 kg en kan uitgebreid worden zover een klant maar wil. Deze massieve kachels kunnen dus veel langer warmte vasthouden en afgeven. Het duurt echter wel wat langer voordat deze kachels op temperatuur zijn. Tenzij er nog restwarmte in de steen is. In dat geval is de massieve speksteenkachel ook weer snel op temperatuur.