Kenniscentrum artikel lezen

"

Stappenplan: verantwoord stoken met een Altech speksteenkachel

Een houtkachel stoken kan iedereen; op een verantwoorde manier stoken is te leren.

Hout stoken in een kachel en een vuur maken is simpel en kan iedereen. Alleen op een verantwoorde manier de houtkachel stoken ligt net wat complexer. Het proces rondom verantwoord stoken begint al bij het aansteken van de kachel. Wij leggen u graag uit hoe u op een verantwoorde manier uw Altech houtkachel kunt stoken.

Het begint allemaal bij het bewust worden van uw eigen stookgedrag
Een eerste belangrijke stap bij het op een verantwoorde manier stoken van uw houtkachel is het bewust worden van uw eigen (stook)gedrag. De eerste stap is om eens naar buiten te lopen als u aan het stoken bent om naar uw schoorsteen te kijken. Ziet u zwarte pluimen? Dan bent u verkeerd bezig. Ziet u alleen witte rook en wat lucht verschuiven, dan bent u op de juiste weg en heeft u het verantwoord stoken al goed onder de knie!

Waar moet u nog meer op letten?

Het gedrag van de stoker is een van de belangrijkste factoren bij verantwoord stoken. Maar er zijn nog meer facetten die moeten kloppen, zoals:

1. De houtkachel zelf; maak gebruik van een HR-houtkachel zoals een speksteen houtkachel van Altech.
2. De installatie van het toestel moet in orde zijn; de kachel moet voldoende trek hebben en zijn aangesloten op een goed geïsoleerd kanaal.
3. De brandstof; stook alleen droog en schoon hout.
4. Het aansteken van de haard of kachel; verantwoord stoken begint al bij het aansteken van de haard of kachel. Een goede manier om uw kachel aan te steken is het toepassen van de Zwitserse stookmethode, ofwel de top-down methode. Met deze methode vermindert u eventuele overlast in de opstartfase.

Waarom de Zwitserse stookmethode toepassen?

Niet elke houtstoker is zich bewust van zijn eigen stookgedrag en steekt zijn houtkachel ‘gewoon’ aan via de traditionele aansteekmethode. Deze aansteekmethode wijkt op enkele punten af van de Zwitserse aansteekmethode. Met het toepassen van de traditionele methode stapelt u de blokken hout gewoon op elkaar. En vervolgens steekt u deze, met aanmaakblokjes, van onderen af aan.

Door het toepassen van deze traditionele wijze is de kans op rookoverlast groter. Op deze manier kost het namelijk veel energie om het hout op te warmen en het vuur goed op gang te laten komen. Door het toepassen van de Zwitserse stookmethode beperkt u juist de overlast doordat u het hout voorverwarmt en het vuur rustig opstart. Op deze manier geniet u op een verantwoorde manier van het vuur van uw houtkachel.

De Zwitserse stookmethode in stappen:

Stap 1: Verantwoord stoken begint met het gebruik van droog en schoon hout. Daarom is het van belang om eerst het vochtpercentage te meten van het stookhout. Een stuk hout mag niet meer dan 15 tot en met 20% vocht bevatten.

Stap 2: Zet de luchttoevoer van de houtkachel helemaal open.

Stap 3: Stapel het hout vervolgens kruislings. Van dikke blokken (polsdikte) onder naar dunne blokken boven.

Stap 3: Leg op het hout, wederom kruislings, wat kleine aanmaakhoutjes met daar bovenop één of twee aanmaakblokjes, welke u vervolgens aansteekt.

Stap 4: Op het moment dat de aanmaakblokjes branden, zet u de deur van de kachel ongeveer 5 minuten op een klein kiertje en zorgt u ervoor dat de kachel genoeg lucht/zuurstof krijgt om te ontbranden.

Stap 5: Als het aanmaakhout goed vlam heeft gevat, sluit u de deur. Langzaam zal het vuur naar beneden trekken en de grote blokken die onderaan de stapel liggen aansteken tot u een prachtig vlammenspel ziet.

Stap 6: Wanneer het vuur in de kachel goed brandt, kan de luchttoevoer een klein beetje teruggezet worden (driekwart open is prima)

Nieuwste Kenniscentrum Berichten

Drie soorten warmteafgifte

Drie soorten warmteafgifte

De soorten warmteafgifte kun je onderscheiden in 3 soorten: stralingswarmte, convectiewarmte en accumulatiewarmte....